DRÖMMEN OM DET DUKADE BORDET

”Jag älskar naturen, mat, formgivning och hantverk. Genom att kombinera detta hittade jag min passion i livet – att skapa upplevelser för människor kring det dukade bordet.”

– Elise Arwin, krukmakare och industridesigner
INTRODUKTION

HON VILLE FÖLJA SIN DRÖM

Före krukmakeriets tid arbetade Elise som industridesigner och hade en dröm om att komma ifrån datorn och i stället arbeta med händerna. Efter att ha provat på drejning under en Gotlandsresa var målbilden klar – att bli krukmakare och skapa vackra dukningar. Redan innan hon satte sig vid drejskivan fanns en tydlig bild av den första kollektionen. Skandinaviska former och kontraster mellan det råa och mjuka var något som nu skulle förverkligas till det dukade bordet.

2017

KRUKMAKERIET ÖPPNAR

Den 18 november 2017 öppnade vi dörrarna till SLOTTSKÄLLAREN – HESSELBY SLOTT och vårt pop-up-krukmakeri för att se om det fanns underlag för idéen. Elise lanserade sin första keramikkollektion och planen var att stänga igen den 22 december. Idéen var att dreja all keramik på plats i krukmakeriet på slottet, så att varje besökare skulle kunna se hantverket utföras och se sin produkt växa fram på drejskivan. Under tiden som pop-up-krukmakeriet hade öppet, såldes och drejades fler än 200 lerklumpar.

2018

FRÅN POP-UP TILL STJÄRNKROGAR

Efter den första intensiva och lyckade månaden på Hesselby Slott blev vi erbjudna att stanna kvar i Slottskällaren. Nu skulle äventyret fortsätta och hantverket förfinas. Under detta häpnadsväckande år samarbetade vi med kockar i det Svenska Kocklandslaget, arrangerade prova-på-drejning för deltagare i Polar Music Prize och tillverkade keramik till restauranger belönade med stjärnor i Guide Michelin.

2019

HESSELBY SLOTT + ANKARSRUM = SANT

Fler och större leveranser till restauranger och en ökad efterfrågan från privatpersoner har gjort att all tillverkning inte längre får plats i Slottskällaren. Under året har vi öppnat ytterligare en keramikverkstad i en liten by i Småland som heter Ankarsrum. Byn är kanske mest känd för den prisbelönta köksassistenten som tillverkats här sedan 1940 och som fortfarande tillverkas på bruket. Vår nya verkstad ligger på Bruksgården och all keramik görs i egen regi där varje keramikalster passerar våra händer hela 15 gånger innan den är redo att lämna oss.