Att dreja

”Jag älskar naturen, mat, formgivning och hantverk. Genom att kombinera detta hittade jag min passion i livet – att skapa upplevelser för människor kring det dukade bordet.”
– Elise Arwin, krukmakare och industridesigner
INTRODUKTION

HON VILLE FÖLJA SIN DRÖM

Före krukmakeriets tid arbetade Elise som industridesigner och hade en dröm om att komma ifrån datorn och i stället arbeta med händerna. Efter att ha provat på drejning under en Gotlandsresa var målbilden klar – att bli krukmakare och skapa vackra dukningar. Redan innan hon satte sig vid drejskivan fanns en tydlig bild av den första kollektionen. Skandinaviska former och kontraster mellan det råa och mjuka var något som nu skulle förverkligas till det dukade bordet.

2017

KRUKMAKERIET ÖPPNAR

Den 18 november 2017 öppnade vi dörrarna till SLOTTSKÄLLAREN – HESSELBY SLOTT och vårt pop-up-krukmakeri, för att se om det fanns underlag för idéen. Elise lanserade sin första keramikkollektion och planen var att stänga igen den 22 december. Idéen var att dreja all keramik på plats i krukmakeriet på slottet, så att varje besökare skulle kunna se hantverket utföras och se sin produkt växa fram på drejskivan. Under tiden som pop-up-krukmakeriet hade öppet, såldes och drejades fler än 200 lerklumpar.

2018

FRÅN POP-UP TILL STJÄRNKROGAR

Efter den första intensiva och lyckade månaden på Hesselby Slott blev vi erbjudna att stanna kvar i Slottskällaren. Nu skulle äventyret fortsätta och hantverket förfinas. Under detta häpnadsväckande år samarbetade vi med kockar i det Svenska Kocklandslaget, arrangerade prova-på-drejning för deltagare i Polar Music Prize och tillverkade keramik till restauranger belönade med stjärnor i Guide Michelin.

2019

STOCKHOLM + VÄSTERVIK = SANT

Fler och större leveranser till restauranger och en ökad efterfråga av vår keramik, har gjort att all tillverkning inte längre får plats i Slottskällaren på Hesselby Slott. Under året har vi öppnat ytterligare en keramikverkstad i en liten by i Småland, mitt emellan Västervik och Vimmerby, som heter Ankarsrum. Byn är kanske mest känd för den prisbelönta köksassistenten som tillverkats här sedan 1940 och som fortfarande tillverkas på bruket. Vår nya verkstad ligger på Bruksgården och all keramik görs fortfarande i egen regi där varje keramikalster passerar våra händer hela 15 gånger innan den är redo att lämna oss.

Att skapa med händerna
se former växa fram,
för att duka upp till familj & vänner
som samlas kring en bit mat

Vi är alltid öppna för nya samarbeten, så tveka inte att kontakta oss om du har en idé. För mer inspiration, se gärna vår profil på Instagram, där du även hittar flera olika samarbeten som genomförts.

”GRODDEN” – vår signatur

På alla våra alster stämplas en liten grodd, en krumelur som visar att det är vi som drejat keramiken.

Hesselby Krukmakeri

 Grodden har funnits med i många år, även lång tid innan krukmakeriet såg dagen ljus. Det är en liten chiliplanta som precis stuckit upp sina kronblad från jorden: ” – Jag tyckte den var så vacker, så hoppingivande. När jag började dreja ville jag märka mina alster och då dök den upp igen. Jag tänkte att den skulle vara en fin symbol för min nya passion – en symbol för en nystart i livet, en ny början. Sedan dess har lilla grodden följt med på min keramikresa. Alla alster jag gjort har en liten dubbelgrodd på sig. Den fick bli dubbel, eftersom alstret först drejas, då med toppen uppåt. Dagen efter, när alstret torkat till en läderhård yta, beskickar jag botten med alstret upp-och-ner på drejskivan, alltså, gör en fotring så att det kan stå bra på bordet och får ett snyggt avslut och finish.” säger Elise Arwin, grundare av Hesselby Krukmakeri.
Idag stämplas alla alster från vår keramikverkstad med den lilla grodden – den har blivit vår signatur.

Följande är några av de företag vi samarbetar med:

Hotel Diplomat
Torplyktan
Zetas Finsmakarens trädgård
Veronica Åberg design