”Att skapa med händerna,
se former växa fram,
för att duka upp till familj & vänner
som samlas kring en bit mat”

Hesselby Krukmakeri AB är ett familjeägt krukmakeri där vi tillverkar handgjord keramik till det dukade bordet. Vår butik och aktivitetsverkstad finns mellan valven i Slottskällaren på Hesselby Slott i västra Stockholm. Utöver vår egen keramik säljer vi även andra produkter till det dukade bordet, från väl utvalda leverantörer med fokus på svenskt hantverk, hållbarhet och naturmaterial.

Keramik

På krukmakeriet hittar du våra keramikkollektioner som består av bruksgods till det dukade bordet. Formspråket kan beskrivas som stilrent och nordiskt med rena linjer och keramikens naturliga färger får dominera tillsammans med svart och vitt i olika konstellationer. Vi älskar när den rå ytan möter det polerade och blanka, skiftningar som ger spännande effekter, men som också framhäver maten som presenteras. Vi arbetar med flera olika leror och allt drejas för hand på plats i krukmakeriet, på lugnare dagar kan du se när produkterna tar form från bara en lerklump till sin slutliga form.

Hesselby Krukmakeri

Egna produkter

Med en grund som industridesigner är huvudet ständigt i en skapande process, vi har därför även ett gäng andra egna produkter utöver keramiken – i naturmaterial och med ett stort fokus på mysfaktor.

BJÖRK servettringar

Servettringarna är tillverkade i Hässelby av björkstammar från Eskilstuna.
Kombinera gärna med en tygservett i hellinne för en naturlig känsla i din dukning.
6 st/paket

Eldkottar

Kottarna plockar vi tillsammans med barnen i skogen här i Hässelby. När kottarna öppnat sig doppar vi dem i återvunnet stearin för att de sedan ska brinna längre och på så sätt fungera alldeles utmärkt om du vill göra upp eld på grillen, brasan eller i kaminen.

Tygkasse

Miljövänlig bärkasse i ekologisk bomull med slottstryck.

DIY grytunderlägg

Att virka sitt eget grytunderlägg är för mig skön avkoppling. Det är meditativt att se hur något skapas med hjälp av bara en täljd tränål och ett ullnystan. Resultatet blir ett grytunderlägg som du kommer att ha glädje av under lång tid framöver. Den täljda virknålen i trä kommer att formas under tiden som du virkar och anpassa sig till dina händer och din virkstil.
Förklaringsvideo till de olika virktermerna hittar du här.

Kuddar och tygservetter med personlig brodyr

Förutom lerans härliga värld är jag kreativ vid symaskinen och syr kuddar och tygservetter med personlig brodyr. En perfekt gåva till brudparet med deras personliga initialer eller monogram, eller till dopbarnet med namn och födelsedata (längd, vikt, tid, datum). Eller kanske en kudde med ditt favoritcitat? Alla kuddar sys i antingen tyg i hellinne från Vävaren i Båstad eller ulltyg från Klippan Yllefabrik och levereras med en innerkudde från Engmo Dun.
Mått på kuddar: 40x40 cm, 50x50 cm och 25x50.
Linneservetterna är 50x50 cm.

Andra väl utvalda leverantörer

Letar du efter en hållbar present tillsammans med keramiken?

Vårt övriga sortiment består av produkter till det dukade bordet från väl utvalda leverantörer med fokus på:
NATURMATERIAL
HÅLLBARHET
SVENSKT HANTVERK