”Att skapa med händerna,
se former växa fram,
för att duka upp till familj & vänner
som samlas kring en bit mat”

Keramik

På krukmakeriet hittar du mina keramikkollektioner som består av bruksgods till det dukade bordet. Formspråket kan beskrivas som stilrent och nordiskt med rena linjer och keramikens naturliga färger får dominera tillsammans med svart och vitt i olika konstellationer. Jag älskar när den rå ytan möter det polerade och blanka, skiftningar som ger spännande effekter, men som också framhäver maten som presenteras. Jag arbetar med flera olika leror och allt drejas för hand på plats i krukmakeriet, på lugnare dagar kan du se när produkterna tar form från bara en lerklump till sin slutliga form.

Är du kock eller driver restaurang och är intresserad av unik keramik för att presentera er mat på bästa möjliga sätt? Tillsammans kan vi ta fram ett eget koncept med formspråk och färger som är anpassade till just det ni vill presentera – möjligheterna är oändliga och det är fantasin som sätter gränserna. För inspiration, se gärna krukmakeriets profil på Instagram, där hittar du även flera olika samarbeten som genomförts.

 

Hesselby Krukmakeri

Egna produkter

Med en grund som industridesigner är huvudet ständigt i en skapande process, jag har därför även ett gäng andra egna produkter utöver keramiken – i naturmaterial och med ett stort fokus på mysfaktor.

BJÖRK servettringar

Servettringarna är tillverkade i Hässelby av björkstammar från Eskilstuna.
Kombinera gärna med en tygservett i hellinne för en naturlig känsla i din dukning.
6 st/paket

Eldkottar

Kottarna plockar vi tillsammans med barnen i skogen här i Hässelby. När kottarna öppnat sig doppar vi dem i återvunnet stearin för att de sedan ska brinna längre och på så sätt fungera alldeles utmärkt om du vill göra upp eld på grillen, brasan eller i kaminen.

Tygkasse

Miljövänlig bärkasse i ekologisk bomull med slottstryck.

DIY grytunderlägg

Att virka sitt eget grytunderlägg är för mig skön avkoppling. Det är meditativt att se hur något skapas med hjälp av bara en täljd tränål och ett ullnystan. Resultatet blir ett grytunderlägg som du kommer att ha glädje av under lång tid framöver. Den täljda virknålen i trä kommer att formas under tiden som du virkar och anpassa sig till dina händer och din virkstil.
Förklaringsvideo till de olika virktermerna hittar du här.

Kuddar och tygservetter med personlig brodyr

Förutom lerans härliga värld är jag kreativ vid symaskinen och syr kuddar och tygservetter med personlig brodyr. En perfekt gåva till brudparet med deras personliga initialer eller monogram, eller till dopbarnet med namn och födelsedata (längd, vikt, tid, datum). Eller kanske en kudde med ditt favoritcitat? Alla kuddar sys i antingen tyg i hellinne från Vävaren i Båstad eller ulltyg från Klippan Yllefabrik och levereras med en innerkudde från Engmo Dun.
Mått på kuddar: 40x40 cm, 50x50 cm och 25x50.
Linneservetterna är 50x50 cm.

Andra väl utvalda leverantörer

Letar du efter en hållbar present tillsammans med keramiken? Det övriga sortimentet består av produkter från väl utvalda leverantörer med fokus på naturmaterial, svenskt hantverk och hållbarhet – till det dukade bordet. Nedan kan du läsa mer om den personliga kopplingen till de produkter utöver keramik jag valt att ha på krukmakeriet.

Vävaren upptäckte jag i somras under vår familje-roadtrip på Västkusten. Per driver tillsammans med sin familj det enda linneväveriet i Skåne sedan 1949. Alla linnetyger vävs i hellinne – med 100% linne i både varp och inslag eller väft. Linnetyget absorberar vatten otroligt bra och torkar i rekordfart. Ett linnetyg blir dessutom bara snyggare och snyggare med tiden – du kommer inte lyckas slita ut de under din egen livstid! Produkterna från Vävaren i Båstad säljer jag exklusivt i Stockholm och här på Östkusten.

Ulla och Lennarth som äger Spjutsbygds Gård är mina svärföräldrar. De har drivit KRAV-märkt lammuppfödning på gården sedan början på 90-talet och barnen älskar att få gå på markerna och i lagården och mysa med lammen. Gården har varit i familjen i sju generationer och det finns dokumentation ända från mitten av 1600-talet. Det har inte bara funnits lamm på gården, när Lennarth var liten drängpojk fanns där höns, kossor, grisar och kaniner. Fårfällarna som jag säljer på krukmakeriet kommer från deras gård. De olika färgerna kommer från de olika raser som de har uppfödning av: Gotlandsfår, Texel, Dorset, Finull och Värmlands Skogsfår.

I slutet av 1800-talet startades ett litet borstbinderi i Stockholm. Det blev en lyckad rörelse, så lyckad att den finns än idag. Nu, som då dras varje borste för hand av människor som saknar synförmåga. Handgjort och fingertoppskänsla får här en ny dimension. Alla borstarna är av exklusiv design och tillverkas mestadels av naturmaterial.
Grunden i Iris Hantverks verksamhet är borstbinderiet på Sandsborgsvägen i Enskede – här binder 5 synskadade hantverkare från flera olika kulturer borstar enligt gammal hantverkstradition. Iris värnar om hantverkarna och borstbinderiets fortlevnad. Deras handdragna borstar i naturmaterial är av högsta kvalité och kompletterar mina keramikprodukter på ett ypperligt sätt.

Är jätteglad över vårt nya samarbete med Malin i Ratan som gör handgjorda ekotvålar med ljuvliga dofter. Till tvålen gör vi ett tvålfat med hål i botten för att få till den där rätta luftningen som gör att tvålen håller längre. Såhär berättar Malin om sina tvålar: ”Handgjord Ekotvål är så mycket mer än bara en tvål. Den ger en len hy, frisk hårbotten, naturligt hår och ett lugnt, miljöklokt hem.
Äkta tvål är ett hantverk som vi skapat med omsorg, och en mångsidig produkt som kan ersätta många produkter i ditt badrum.”
Alla tvålar tillverkas i den historiska byn Ratan i Västerbotten och de passar finfint tillsammans med den handdrejade tvålfaten från krukmakeriet.

Det finns knappast något som slår mysigheten i att krypa ner under ullfilten hemma i soffan, höra öppna brasan spraka och man sänker axlarna när ungarna somnat på kvällen. Familjeföretaget Klippan Yllefabrik AB grundades 1879. Idag arbetar fjärde och femte generationen sida vid sida för att fortsätta utveckla företaget. Deras filosofi är att kombinera svensk design med sin långa tradition av textilt kunnande. Alla filtar och plädar tillverkas från grunden i deras egen fabrik av 100% naturmaterial.

Ull är ett helt och hållet förnybart, naturligt material. Detta gör att det är ett av våra mest hållbara materialresurser här i världen. Ullcentrum värnar om naturmaterial och en ekologisk syn på livet. Företaget startades i juli 1998 av Ann. Då det visade sig att mycket av den ull som klipps slängs eller bränns så började funderingarna på vad man kunde använda ullen till. Ullcentrum samlar själva in svensk ull från små och stora fårgårdar på Öland och i södra Sverige och är stolta över att ta tillvara ett av de bästa naturmaterialen som finns. Ullen tvättas miljövänligt med ett milt schampo, och en del av lanolinet får vara kvar för att bevara ullens naturliga egenskaper såsom isolering-, självrengörande- och flamhämmande förmåga – egenskaper som är toppen i ett GRYTUNDERLÄGG!

Att tillverka ljus är, precis som drejning, ett gammalt hantverk. Till mina handdrejade ljusstakar tycker jag därför att det passar riktigt fint med handstöpta ljus, både långa och korta! Att tända ett ljus nu på hösten och vintern ger en härlig myskänsla – nästan som om urmänniskan i oss, som varit beroende av elden sedan urtiden, vaknar. Sthlm Ljusstöperi är ett familjeföretag som har sin verksamhet i So-Fo inne i stan. Det är Mimmi och Håkan som tillsammans med sina söner driver ljusstöperiet på Bondegatan 81. De har även kurser och event nu på hösten där man själv får prova på att stöpa sina egna ljus.

Alla kuddfodral som broderas här på krukmakeriet levereras med en innerkudde från Engmo Dun – som tillverkar kuddar och täcken av världens finaste och mjukaste dun. Företaget grundades i 1952 och började sin resa med att tillverka kuddar och täcken fyllda med äkta dun i en liten källarlokal på söder i Stockholm. Verksamheten bygger på ett genuint hantverk och lång erfarenhet. Sedan 1986 är Engmo Dun kunglig hovleverantör – en kvalitetsstämpel att vara stolt över. Kuddar ger enkelt en ny känsla i ditt hem. I soffor, fåtöljer eller i sängen. Om kuddfodralen bidrar med färg är det innerkuddarna som avgör kuddens komfort. En dunkudde håller spänst och fluffighet längre, mjuka eller fasta – alltid behagligt sköna.

Torplyktan är ett litet familjeföretag med rötter i en lantlig idyll – mitt i de västgötska skogarna. De söker sig till naturen för inspiration och har ett stort miljöfokus i sina produkter. I ljusen används ett vax som tillverkas av ekologisk soja – en helt vegetabilisk, förnyelsebar, koldioxidneutrala och giftfri produkt som dessutom brinner renare och bättre än andra alternativ. Både ljus och doftpinnar innehåller ljuvliga eteriska oljor som som har en stimulerande effekt på både kropp och själ och fyller rummet med en behaglig väldoft.
Ett stort plus är också att glasformarna gärna kan användas som en fin burk, för till exempel smycken, när ljuset brunnit ut.

Jag älskar ekologiska produkter som inte innehåller några konstigheter – naturligt är skönast! När alla produkter dessutom görs i Sverige, så känns det helt rätt för mig att sälja vakinmeʼs ljuvliga serie, som genom att använda certifierade ekologiska råvaror, med respekt för naturen och miljön, bidrar till en positiv känsla och medvetenhet. Serien Åkermynta, med doft av lime, mynta och persilja är rogivande och lugnande. Jag gillar även deras enkla och opretentiösa förpackningar som bara ”är” – snygga i varje omgivning.

Visionen för KrimProd är att skapa en meningsfull sysselsättning i kombination med ett lärande inför frigivning.
KrimProd består av 39 produktionsenheter runtom i Sverige. Deras verksamhet är en viktig del av Kriminalvårdens återfallsförebyggande verksamhet. Produktionen skapar arbetstillfällen som vidgar vyer, stärker självförtroenden och öppnar nya möjligheter till ett liv utan kriminalitet. Verksamheten bedrivs på motsvarande sätt som på industrier och verkstäder ute i samhället, under överinseende av bransch- och yrkeskunniga arbetsledare.

Äntligen har jag hittat glas att ha till dukningen i krukmakeriet Fantastiskt duktiga Jennie, på Glasstudion Big Pink på Gotland, har ett underbart formspråk och blåser glasen från början till slut. Materialet som används är helt återvunnet från annan glasproduktion i Sverige och vi var hos henne i somras då jag fick testa på den omöjliga konsten att blåsa glas. Till skillnad från keramiktillverkning står ugnarna igång dygnet runt och håller glasmassan på en temperatur om 1150 grader så att det är redo att formas, sen det faktum att det inte går att ta på materialet under formningsprocessen är en riktigt knepig nöt…
Och förresten – i Glasstudion kan man även äta middag hos @restaurangrot där Jenny hjälper till att tillaga maten, spana in #matpåglas HUR COOLT?!

Magnus är en av våra grannar och vänner här hemma i Hässelby. Det var Magnus som tillverkade våra vigselringar när min man och jag gifte oss. Att få se honom arbeta med händerna och skapa smycken som vi använder varje dag är ett minne jag kommer att bära med mig för resten av livet. Magnus jobbar till vardags på Juvelia Östermalmstorg inne i stan och har 25 års erfarenhet av sitt yrke. Han har tidigare varit anställd hos kungliga hovleverantören WA Bolin och har tagit fram vackra charms i mässing för hand utöver sitt vanliga arbete som guldsmed.

Firemill är världens första snabbsläckare och är uppfunnen, utvecklad och tillverkas i Sverige. Den släcker med en twist och drivs av vanliga kolsyrepatroner. Det gör den enkel att fylla på och möjlig att öva med innan branden blir verklighet. Den är ett komplement till din brandsläckare och designad för att stå framme i köket så att den är nära till hands om olyckan är framme.
Koldioxid är unikt som släckmedel då det är helt oförstörande. Mat eller inredning som fått det på sig tar ingen skada. Du kan släcka ljusen på en tårta och fortfarande äta den. Koldioxiden fungerar dessutom på de flesta bränder, inklusive de i gas- och elapparater. Inuti vilar en vanlig koldioxidpatron som du enkelt kan byta ut när den är slut.

Marie Karlsson är konstnär och konsthantverkare i Norrbotten. Jobbar i naturliga, återvunna och ekologiska material. Fåglar och träbestick är hennes främsta produkter och i krukmakeriet har vi hennes slöjdade smörknivar tillsammans med keramiken som ger den där härliga hantverkskänslan.

Jag älskar Pärlans kolor! Även kolasåsen är fantastisk på en skopa glass till en opretentiös efterrätt med lyxkänsla. Det härliga 50-tals gunget inne i deras egen fabrik och butik på söder ger mig en härlig känsla och höjer vilket humör som helst. Här pratar vi handgjord kola som ska njutas i lugn och ro med ljuv musik strömmande från högtalarna.

Ekologisk och tillsatsfri glass tillverkad på Gotland. Gute Glass som varumärke startade tidigt 80-tal mitt i Visby och har under åren funnits på många olika platser runt om på ön. Idag sker all tillverkning på Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo, mitt på Gotland. Med bara naturliga råvaror skapar de riktig glass med minsta möjliga negativ påverkan på människor, djur och natur – helt ekologisk!
Med smaker som bland annat ”Gotländsk sommarnatt”, ”Kalkstenshawaii”, ”Gutelakrits” och ”Honung och saffran” är glassen ljuvlig att njuta av i slottsparken utanför krukmakeriet.

Brända mandlar – visst för det tankarna till en mysig vintermarknad innan julen hägrar. Mandel och mandel är ett litet familjeföretag som håller till i Lund. De ville ta med den härliga känslan från marknaden och göra himmelska delikatessmandlar som passar till varje tillfälle. Mandel är ett nyttigare alternativ – en bra källa till protein och e-vitamin. Att mandlarna dessutom presenteras i en vacker förpackning gör att de lämpar sig utmärkt som gå-bort-present tillsammans med någon av mina keramikskålar.

Med få ingredienser, de bästa råvarorna och en stor dos kärlek gör fabrikörerna Fredrik och Ulla tillsammans med resten av sitt dedikerade team praliner som får det att vattnas i munnen. Nu pratar vi handgjorda praliner som tillverkas från grunden med råvaror från intilliggande gårdar. Pralinerna görs utan vare sig puréer, aromer eller tillsatser – här är det äkta vara som gäller. Deras praliner är en smakupplevelse utöver det vanliga och måste upplevas!