”Att skapa med händerna
se former växa fram,
för att duka upp till familj & vänner
som samlas kring en bit mat”
Hesselby Krukmakeri AB är ett familjeföretag där vi drejar handgjord keramik till det dukade bordet. Utöver vår egen keramik säljer vi även andra produkter till det dukade bordet, från väl utvalda leverantörer med fokus på svenskt hantverk, hållbarhet och naturmaterial.

page1image5936

SLOTTSKÄLLAREN

Vår butik och aktivitetsverkstad finns mellan valven i Slottskällaren på Hesselby Slott i västra Stockholm. Här kan du handla våra produkter, klämma och känna på skålar, koppar och annat härligt hantverk till det dukade bordet. Butikens öppettider hittar du HÄR >>

I Slottskällaren har vi även vår aktivitetsverkstad där vi håller gruppaktiviteter i drejning. Läs gärna mer om våra aktiviteter HÄR >>

SLOTTSTRÄDGÅRDEN

Naturen och trädgården kring slottet är en härlig grön oas. Ta gärna med dig en picknickfilt och njut av lugnet i Slottsparken tillsammans med en varm kopp kaffe och en munsbit från oss i krukmakeriet.

page1image5936

HANDGJORD KERAMIK

Keramikkollektionernas formspråket kan beskrivas som stilrent och nordiskt med rena linjer och keramikens naturliga färger får dominera tillsammans med svart och vitt i olika konstellationer. Den rå ytan som möter det polerade och blanka, skiftningar som ger spännande effekter, men som också framhäver maten som presenteras.

Vår keramik drejas för hand i den egna verkstaden i Småland, här gör vi koppar, tallrikar, skålar och annat bruksgods till det dukade bordet.

page1image5936

”GRODDEN”

På alla våra alster stämplas en liten grodd, en krumelur som visar att det är vi som drejat keramiken.

Hesselby Krukmakeri

Grodden har funnits med i många år, även lång tid innan krukmakeriet såg dagen ljus. Det är en liten chiliplanta som precis stuckit upp sina kronblad från jorden: ” – Jag tyckte den var så vacker, så hoppingivande. När jag började dreja ville jag märka mina alster och då dök den upp igen. Jag tänkte att den skulle vara en fin symbol för min nya passion – en symbol för en nystart i livet, en ny början. Sedan dess har lilla grodden följt med på min keramikresa. Alla alster jag gjort har en liten dubbelgrodd på sig. Den fick bli dubbel, eftersom alstret först drejas, då med toppen uppåt. Dagen efter, när alstret torkat till en läderhård yta, beskickar jag botten med alstret upp-och-ner på drejskivan, alltså, gör en fotring så att det kan stå bra på bordet och får ett snyggt avslut och finish.”
– Elise Arwin, grundare av Hesselby Krukmakeri.

EGNA PRODUKTER

Vi har även ett gäng andra egna produkter utöver keramiken – i naturmaterial och med ett stort fokus på mysfaktor.

Tygkasse

Miljövänlig bärkasse i ekologisk bomull med slottstryck.

Kuddar och tygservetter med personlig brodyr

Förutom lerans härliga värld är jag kreativ vid symaskinen och syr kuddar och tygservetter med personlig brodyr. En perfekt gåva till brudparet med deras personliga initialer eller monogram, eller till dopbarnet med namn och födelsedata (längd, vikt, tid, datum). Eller kanske en kudde med ditt favoritcitat? Alla kuddar sys i antingen tyg i hellinne från Vävaren i Båstad eller ulltyg från Klippan Yllefabrik och levereras med en innerkudde från Engmo Dun.
Mått på kuddar: 40×40 cm, 50×50 cm och 25×50.
Linneservetterna är 50×50 cm.

DIY grytunderlägg

Att virka sitt eget grytunderlägg är för mig skön avkoppling. Det är meditativt att se hur något skapas med hjälp av bara en täljd tränål och ett ullnystan. Resultatet blir ett grytunderlägg som du kommer att ha glädje av under lång tid framöver. Den täljda virknålen i trä kommer att formas under tiden som du virkar och anpassa sig till dina händer och din virkstil.
Förklaringsvideo till de olika virktermerna hittar du här.

NOGA UTVALT

Letar du efter en hållbar present tillsammans med keramiken?

Vårt övriga sortiment består av saker till det dukade bordet från väl utvalda leverantörer med fokus på:

NATURMATERIAL
HÅLLBARHET
SVENSKT HANTVERK