The Craftsmanship Menu

Svensk hantverkskultur i varje glas – Grand Hôtel förvandlar tradition till smakupplevelse i Cadierbarens nya cocktailmeny.

Våren 2024 kontaktade Cadierbaren på Grand Hôtel oss på Hesselby Krukmakeri för att ta fram ett anpassat cocktailkrus till deras nya drinkmeny ”The Craftsmanship Menu”.

“Genom ett samarbete med några av Sveriges främsta hantverkare – från krukmakare och snickare till destillatörer och glasblåsare – samt vårt passionerade team på Cadierbaren, har vi skapat en meny som förenar kvalitet, hållbarhet och kreativitet i varje glas.” -Cadierbaren

The Potter's Wheel
Drinken vi på Hesselby Krukmakeri fick i uppdrag att ta fram ett krus till heter ”Potters wheel” och är framtagen av Cadierbarens barteam, med barchef Anton Windmar i spetsen. Den har mexikanska influencer från drinkarna Chantaritos och Canchanchara som traditionellt serveras i ett keramikkrus. Drinken kan beskrivas som en mix av Bloody Mary och Spicy Margarita med en bas av tequila och gröna tomater.
Cocktailkrus till Cadierbaren från Hesselby krukmakeri

“The Potter’s Wheel”

Tequila Ocho, lera, tomatillo, gröna tomater, jalapeño, limejuice

Likt en drejad kruka värms ingredienserna i cocktailen Potter’s Wheel upp med hjälp av drejeriets klassiska verktyg – eld, ugn och grill. Behandlingen tar fram nya, förhöjda smaker i bakade gröna tomater och brända jalapeños, som gifter sig med syrlig tomatillo och lime. Denna hyllning till drejerikonsten avslutas med tequila som har infuserats med ätbar lera som adderar en härlig och oväntad mineralig eftersmak. Serveras i ett handdrejat glas, skapat av Elise Arwin på Hesselby Krukmakeri i Stockholm, inspirerat av Cantariton, det traditionella highballglaset för tequilacocktails.

Tillverkning till Grand Hôtel

Tillsammans med Anton Windmar, Bar Manager i Cadierbaren på Grand Hôtel Stockholm, har vi arbetat fram ett krus som lyfter fram det traditionella krukmakaryrket i en lyxig Grand Hôtel-känsla som samtidigt passar med drinken.

Krukmakare Elise Arwin om processen från första möte till verklighet vid drejskivan

Vi började med att diskutera känslan och uttrycket som Cadierbaren ville förmedla med drinken och upplevelsen, därifrån gjorde vi pappersskisser på hur formen skulle kunna gestaltas. Utifrån skisserna diskuterade vi fram små ändringar innan jag satte mig vid drejskivan i verkstan för att dreja fram ett första prov – för att se formen i verkligheten och sedan kunna jobba vidare med en verklig prototyp. Det första provet glaseras och bränns för att några veckor senare utvärderas och justeras ytterligare. För Grand Hôtel är varje detalj viktig – hur keramiken känns mot läppen vid en sipp och hur känslan är att hålla i kruset. När vi är nöjd med prototypen och de justeringar som behöver göras, är det dags att dreja upp ett gäng som sedan ska servera Cadierbarens gäster på en upplevelse utöver det vanliga det kommande året.

Scrolla till 14:53 för att komma till “The Potter’s Wheel”.

Med sin vackra miljö och sitt fantastiska läge i stadens hjärta har Grand Hôtel varit en hemvist för internationella celebriteter, storslagna fester och hängivna livsnjutare sedan 1874. Den vackra Cadierbaren, Mathias Dahlgrens prisbelönta restauranger och den inbjudande Verandan bjuder på storslagen utsikt mot Stockholms slott och ett utbud av mat och dryck i absolut världsklass. Grand Hôtel erbjuder även avkopplande bastubad och svalkande dopp i Nordic Spa & Fitness. Grand Hôtel ingår i The Grand Group, som ägs av FAM AB.

Anton Windmar

The Craftsmanship Menu lanseras den 27 november och är framtagen av Cadierbarens barteam, med barchef Anton Windmar i spetsen. Han har varit en del av Grand Hôtel Stockholm och Cadierbaren sedan oktober 2021.

Elise Arwin med cocktailkruset till Grand Hôtel.

Press och material om samarbetet

Har du frågor om samarbetet? Hör gärna av dig!

 

The Craftsmanship Menu
The Potter's Wheel
VT Krukmakaren Elise jobbar med hemliga projekt åt Grand Hôtel
Pressrelease från Grand Hôtel
The Craftsmanship menu